Alan Seçimi ve Meslek Seçimi Arasında ki İlişki
Bugün sizlerle Alan Seçimi ve Meslek Seçimi Arasında ki İlişki hakkında görüşlerimi paylaşacağım.
10. Sınıftan 11. Sınıfa geçerken okulda idareciler öğrencilerden ders seçimi yapmasını istemektedir. Bu durumla karşı karşıya gelen öğrenciler hangi bölümü ve hangi mesleği seçeceğine karar vermekte zorluk yaşamaktadır.
Öğrencilere rehberlik dersinde verilen mesleki rehberlik kapsamındaki seminerlerin bu boşluğu doldurup doldurmadığı tartışma konusudur. Meslek Seçimi, Alan Seçimi ile doğrudan ilgili ve öğrencinin tüm hayatını etkileyen önemli bir seçimdir.
Alanımızı seçtiğimizde( Eşit Ağırlık – TM , Sayısal – MF , Sözel – TS ve Dil ) aslında okulumuzda bize verilecek olan derslerin ağırlıklı ders saatlerini de seçmiş oluyoruz.
Alan Seçimi Geleceğinizi ve Mesleğinizi Belirler
Sayısal alanı tercih eden bir öğrenci 11. ve 12 . Sınıfta Matematik , Fizik ,Kimya ve Biyoloji ağırlıklı eğitimi almak istediğini;eşit ağırlık alanını tercih eden bir öğrenci 11. ve 12. sınıfta Matematik , Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih , Coğrafya ağırlıklı eğitim almak istediğini ;sözel alanı tercih eden bir öğrenci 11. ve 12. Sınıfta Türk Dili ve Edebiyatı , Tarih , Coğrafya ağırlıklı bir eğitim almak istediğini beyan etmiş olmaktadır.Böylelikle öğrenci üniversitede okumak istediği bölüm için sınavda çözmesi gerektiği derslerin eğitimini almış olacaktır.
Bu sebeple öğrencinin üniversite sınavıyla ilgili bilgi edinmesi zorunlu bir hal almış oluyor.
Üniversite sınavı (YKS) iki aşamalı bir sınavdır. Birinci Aşamada Temel Yetenek Testinde (TYT) öğrenciler 40 Türkçe,40 Matematik,20 Fen Bilimleri,20 Sosyal Bilimler sorusunu 135 dakikada çözmekle yükümlü olacaktır. 9. Sınıf ağırlıklı olan bu sınavda hızlı olup,okuduğunu iyi anlayan öğrenciler başarılı olacaklardır.
İkinci aşamada ise Alan Yeterlilik Testi (AYT) ‘ de ise Sayısal Alanda tercih yapmak isteyen öğrenciler 40 Matematik (2) ve 40 Fen Bilimleri (2) testini çözmesi gerekmektedir.
Eşit Ağırlık Alanında tercih yapmak isteyen öğrenciler ise 40 (Edebiyat – Tarih Coğrafya ) ve 40 Matematik (2) testini çözmesi gerekmektedir.
Sözel Alanda tercih yapmak isteyen öğrencilerin ise 40 Edebiyat – Tarih Coğrafya ve 40 Sosyal Bilimler (2) testini 180 dakikada çözmesi gerekmektedir.
Sözün özü öğrencinin yapacağı Alan Seçimi sadece lisede okuyacağı bölümü ve lise başarısını değil,aynı zamanda üniversite sınavındaki başarısını ve seçeceği mesleği de etkilemektedir.
Psikolojik Danışman Tarık ERİK
Alan Seçimi ve Meslek Seçimi güzel ve akıcı bir yazı olmuş
Yazarımız Tarık ERİK
Alan Seçimi ve Meslek Seçimi Arasında ki İlişkiyi çok güzel açıklanmış olup.Buradan huzurlarınızda teşekkür ederiz.
Alan Seçimi ve Meslek Seçimi hayatımız için son derece önemli bir konu
muhakkak alanımızı seçerken bir kez daha düşünmeliyiz.
Bilgilendirme icin teşekkürler