Oruçlu Olma
Ramazan Orucu Nihayet içerisinde “Bin aydan daha hayırlı, Kadir gecesini” içerisine alan , kutsal Ramazan ayına eriştik.
Bizleri bu güne ulaştıran, tüm şeyleri yoktan var eden ve tüm şeylerin içeren Allah a ebedi hamd ve senalar olsun.
Ramazan; on bir ayın sultanı, bir senenin en güzel ve en kıymetli kutlu ayı rahmetin sağanak sağanak yağdığı Kuran ayı da desek doğrudur.
Kuran- ı Kerim de bu kutsal ay ile alakalı olarak “Ramazan ayı insanlara yol gösterici doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık kanıtları olarak kendisinde Kuran’ın indirildiği aydır.
Sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun hasta ve yolcu olanlar tutmadığı günler adedince başka vakitlerde oruç tutsunlar”. Buyurulmuştur.
Sevgili Peygamberimiz de Ramazan ayını “Onun başı rAhmet, ortası mağfiret, sonu da günahlardan kurtuluştur” buyurarak anlatmışlardır.
Bu kutsal ayda oruç tutmak; sıhhatli mukim ve buluğ çağına ulaşmış, her Müslüman’a farzdır. Bilinmelidir ki Kuran’ın indiği ayda tutulan bu oruçlar, yalnızca yemeden, içmeden ve türlü münasebetten kaçınmak olmamalıdır.
Tüm bir senenin ağırlığını, kirini, günahını geride bırakmanın, Kuran’a, hayra ve Allah’ın rahmetine sığınmaya ulaşmanın fırsatı olması gereklidir.
Ramazan, bizlere karşılıksız lütfedilen nimetlerin ve açlığın, yokluğun ne demek bulunduğunu anlatır. Sahurlarıyla berekete uyandığımız, teravihleri ile hep beraber Rabbimize ibadet etmenin hazzına ulaştığımız, fıtır sadakalarıyla, iftar sofralarıyla paylaşmanın doruğa çıktığı aydır.
Hidayet rehberi Kuran’ın yeryüzüne indirildiği, tüm günahlarımızı bir daha dönmemek üzere geride bırakacağımız mağfiret ayıdır Ramazan.
Ramazan ayında tutulan ve farz olan orucun kendi katında sayısal değeri , Rabbimiz, bir kudsi hadiste bizlere şu şekilde anlatmıştır.
“Âdemoğlunun her ameli kendisi amacıyladır. Yalnız oruç hariç o benim amacımladır. Ve mükâfatını da ben sunarim.”
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) efendimiz orucun ehemmiyetine binaen “Oruç, günahlara karşı kalkandır”. Başka bir Hadis-i Şerifte ise “Kim inanarak ve sevabını da Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, işlemiş günahları affedilir”. buyurarak, orucun, bunun yanı sıra günahlarımızın af vesilesi olacağını da bizlere haber vermişlerdir.
Öyleyse kin, hased, kibir özetle kötülük adına ne varsa içimizden bir daha dönmemesine bu ay vesile bilinerek söküp atılmalıdır. Kötü söz, fikir, dedi kodu tuttuğumuz oruçlarla bizleri terk etmelidir.
“Kim Allah rızası amacıyla bir gün oruç tutarsa Allah o bir günlük orucun nedeniyle, kulunun yüzünü cehennemden, yetmiş sene, uzaklık uzaklığında uzaklaştırır” müjdesini Sevgili Peygamberimiz bizlere haber vermiş, oruçla erişeceğimiz nimetlerin ne kadar büyük bulunduğunu bizlere haber vermişlerdir.
Sevgili Peygamberimizin oruçlulara verilen o güzel müjdelerden birini daha sizlere okuyarak bitirmek istiyorum. “Cennette Reyyan denilen bir kapı bulunmaktadır. Kıyamet gününde bu kapıdan ancak ve ancak oruç tutanlar girebilir. Oruçlunun dışında bu kapıdan kimseler giremez”
Urfa Köşe Yazar
İbrahim Halil GABİŞ
Offff site cooooooook karışık olmuş hiç bir şey anlaşılmıyor??
site güzel olmaya başladı
ek olarak
ziyaretçi defteri eklendi
oraya artık hatıra yazabilirsiniz
yine gabiş hoca atağı hocam yine güzel yine güzel. allahım bir matematikçinin sözeli bu kadar mı iyi olurrr
HOCAM SÜPER OLMUŞŞ…
Güzel olmuş??
Orucu tutmak gerçekten zor ama hiç bitmesini istemediğim güzel bir ay ?