Eğitimin Üç Sac Ayağı
Eğitim, bir çok anlamı olmakla birlikte eğmek, bükmek istenen şekli vermek anlamına gelen bir kelimedir.Eğitim ve öğretim kelimeleri, dikkat edilirse hep bir arada kullanılır.Dolayısıyla aralarında içerik bakımından anlam farkı bulunan ancak birbiriyle yakın ilişki içinde olan kelimelerdir.
Öğretim olmadan eğitim olmaz.Bu bakımdan eğitimsiz bir öğretimin faydasız olduğu aşikardır.Zira öğretim eğitimden önce gelir ancak eğitim öğretimden daha önemlidir.Çünkü faydasız bir ilim sadece sahibine yüktür.Bir şeyi bilen bir kişi, bildiği o şeyi davranışa dönüştürmedikçe bildiğini zannettiği o şeyden hiç bir pratik fayda elde edemez. Bilinmesi gereken bir bilgiye öncelikle inanılması gerekir.Sonra o bilginin içselleştirilip davranışa dönüştürülmesi gerekir.
Bu açıdan bakıldığında çağımızda yetiÅŸen gençliÄŸin okul sürecinin eÄŸitim boyutunun eksik kaldığı yada pek önemsenmediÄŸi söylenebilir.Şüphesiz okul, doÄŸruluÄŸu ıspatlanmış bilimsel bilgilerin öğretim sürecinde yetiÅŸen nesillere kazandırıldığı, gençlerin eÄŸitim sürecinde öğretilen bu bilgileri içselleÅŸtirip davranışa dönüştürdüğü / dönüştürmesi gerektiÄŸi, önceden düzenlenmiÅŸ fiziksel bir mekandır. Bu fiziksel mekanın varlığı, yetiÅŸen nesillerin istenen ÅŸekilde yetiÅŸtirilmesi için elbette ki tek başına yeterli deÄŸildir. Bu mekanda çalışan öğretmen ve idarecilerin yanısıra aileye de bu baÄŸlamda büyük bir sorumluluk düşmektedir. Dolayısıyla eÄŸitim öğretim sürecinin baÅŸlıca üç sac ayağı bulunmaktadır.Bunlardan birincisi okul (idare), ikincisi öğretmen, üçüncüsü ise ailedir. Gençlerin yetiÅŸmesinde önemli rol oynayan bu üç sac ayağı, eÄŸitim öğretim sürecinin sapasaÄŸlam ayakta durmasını saÄŸlar. Dolayısıyla okul, öğretmen ve aile üstlendikleri sorumlulukların bilincinde olarak görevlerini hakkıyla ifa etmeli, gençlerimizin maddi ve manevi deÄŸerlerimizin yanısıra çağımızın müsbet bilimleriyle mücehhez münevver birer birey olarak yetiÅŸmelerine azami gayret göstermelidir.Aksi taktirde aydınlık ve müreffeh bir istikbalden söz edilemez…
Eğitimi bir amaç için davranış değiştirme,davranış kazandırma olarak tarif edilmeli.
Eğitimde çevrenin önemli bir faktör olduğu vurgulanmalı.
Eğitim üç ayakla sınırlandırılırsa fakirleşir.Algılama genişletilmeli hayatın kendisi bir eğitim yuvası olduğu,hayattan ders alma davranışı bireye kazandırılmalı.
tek kelimeyle harika olmuş size katılıyom..
bence de hocam bende size katılıyorum güzel olmuş
Ilk olmazsa da size katılıyorum
Ama güzel
Ahmet hoca yazarda güzel olmaz mı?
Hocam bu ne acayip uzun
Ahmet hoca ya sormak lazım