Dünya Müzik Mirası Bizlere Ne Kattı
Dünyanın müzik mirasında olumlu ve olumsuz sayılabilecek örnekler var. Belirtilen müzik mirasında, olumsuz yapı ve örnekler, olumlulara göre daha ilgi çekici olacak gibi.
Sadece müzik değil, müzik aletleri olarak da örnekler çok. Mesela ney, insana hayat veren, sesi de insan sesine çok yakın olan, bir müzik aleti. Bunun yanında müzik aletlerinden bir tanesi var ki, dinleyince insanın tüyleri diken diken oluyor..İlk başta kulağa hoş geliyor gibi ama…
Benjamin Franklin, 1761 yılında ,”Glass Armonica”(cam armonika) isimli müzik aletini icat ediyor. Bu çok masum görünen müzik aletinin birçok insanı çıldırttığı biliniyor. O kadar ki alet, hemen yasaklanıyor. “Glass Armonica” isimli aletin, insan beynince tam algılanamayan seslerinden dolayı, beyin dengesi alt-üst oluyor. Bu şekilde müzisyen ve dinleyiciler deliriyor.
Müzik ile ilgili bir başka olumsuz örnek te ülkemizden; Arabesk dinleyen insanlarımızın sayısı oldukça fazla. Yalnız şu ki; Arabesk müziğinin, insan ruh sağlığına olumsuz etkileri var. Düşünsenize adları bile olumsuz şeyleri çağrıştırıyor. ’Batsın bu dünya, yalnızım, acımasız dünya, ağlattı kader, zavallılar, boynu bükükler, nankör kedi’ gibi.İçeriğini varın siz düşünün!.. Arabesk müziği dinleyip, kendine jilet atanlar veya intihar edenler de oldukça yaygın. Bu olumsuzluk, günümüzde azalsa da, varlığını hala sürdürüyor. Arabeskçi sanatçılar uğruna guruplar türüyor Bu gruplar da marjinal insanlardan oluşmakta.
Günümüzün Efsanesi ROCK
Çağımızın efsanesi, yüksek volümlü insanı hareketlendiren, özellikle batı ülkelerinde ve batı şehirlerimizde dinlenen, müzik türü; Rock müzik. Bu müziği dinleyen insanlar rock’ın zararlı olabileceğine ihtimal vermezler. Bu rock müziği “rock ‘n’ roll “iken sorun yoktu. Ancak şimdi ise…
Rockın da türleri var; İndie rock, hard rock, progressive rock, alternative rock gibi. Bunların çoğu, gerçekten kulağın pasını silebilecek türden müzikler. Ancak bu müzik türlerinden birisi de oldukça ilginç ve kanımca kulağın paslanmasına sebep olabilir!
Heavy Metal müziği de gürültünün ve yüksek volümün uç noktalarında. Bu müzik türünde, sanatçılar şeytana ayin yapar gibi, gösterileri sırasında civcivleri katledebiliyor, birçok seyircinin tükürdüğü kupadan zevkle yudumlayabiliyor.
Bazı ruhsal sorunlarda, aşırı özgüven hali vardır. Rock müzik bu aşırı özgüven halini, gerçekçi olmayan bir rahatsızlık şeklinde, çok fazla arttırabilmektedir. Sorun bu şekilde büyümektedir.
Bu müzik türünü otomobilinde dinleyip, hız yaparak intihar eden, birçok insan örneği olduğu unutulmamalı.
İşte hep olumlu şeyler düşünüp, duyduğumuz ve sevdiğimiz müzik türlerinin olumsuz yanları böyle.
Dünya Müzik Mirası Ve Olumlu Yansımaları
Evliya Çelebi‘nin anlattığına göre; 2. Bayezid 1488 yılında, Darüşşifa adlı sağlık tesisini yaptırmış. Bu kurumda her türlü hastalık, su ve müzik sesi ile tedavi ediliyormuş.
İşin ilginç tarafı, bu ve benzer tesislerde, hafıza kaybı yaşayan hastalara ayrı, neşesiz hastalara ayrı, ve aşırı heyecanlı, hareketli hastalara ayrı v.b . tedaviler uygulanıyormuş.Tedavilerde, her bir rahatsızlığa, ayrı ayrı makamlarda olmak üzere , Türk sanat müziği dinletilerek, hastalar iyileştiriliyormuş.
Rock müziğinin çok olumlu tarafları da var bu arada. İnsanı aktif ve enerjik yapabiliyor. Özellikle de depresiflere karşı neşe ve güven arttırıcı özelliğini unutmamak gerek.
Özellikle Klasik batı müziği ve Türk sanat müziğinin sakinleştirici etkileri var.
Kaliteli müziği, ölçüsünde dinlemek, esas olmalı. Olumsuz duygu ve düşüncelere sürükleyen müzikler dinlememeli, müziğin sağlık üzerindeki olumlu etkileri unutulmamalıdır.
Galiba Türk sanat müziği, Türk halk müziği, hafif müzik ve klasik batı müziği, diğer müzik türlerine kıyasla, oldukça masum görünen müzik dalları arasında.