Urfa’nın İncisi Birecik
Urfa Gündemi
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Şanlıurfa iline bağlı 47.034 nüfuslu bir kazadır. Fırat ırmağının önceden yalnızca doğu kenarında iken son senelerde her iki kenar üzerinde, deniz civarından 450 metre yüksekliktedir.
Birecik Şanlıurfa’ya 83 Km ayrıca Gaziantep e 63 km uzaklıktadır. Evler, nehir boyundaki dar bir düzlükte ve bunun arkasında artan dik bir yokuş üzerinde kurulmuştur. Bu yokuş üzerinde bir de kalesi bulunuyor.
Tarihi
Tarihi MÖ 2000 senesine kadar uzandığı söylenir.
Hitit, Asur, Pers, Makedon ve Bizans dahası Arap egemenliğinin izlerini barındıran ilçe, Selçuklular’dan itibaren Türkler’in hakimiyetine mensup olmuştur. Adını Birtho’dan aldığı rivayet edilmektedir. Birtho Asurilerin kadim Aramı dilinde tepe manasına gelmektedir. Birecik’in en eski yapısı olup 12 burcundan yalnızca biri ayakta kalan kalenin kayalık bir tepenin üzerinde kurulu olması bu durumu destekler nitelikte
İlçe halkı tahıl ve baklagiller tarımıyla uğraşmaktadır. Antep fıstığı(Urfa Fıstığı) ilçenin ekonomik hayatında oldukça mühim bir yere sahiptir.
Birecik Köprüsü, Birecik eyaletinde Fırat ırmağı üstüne kurulmuştur. Geçmişte Şanlıurfa-Gaziantep kara yolu, 1951 senesi ortalarında burada bir köprünün yapımına girişildi. 1956 senesi ilk haftalarında son bulan Birecik Köprüsü 720 m uzunluğunda ve 10 m enindedir. Yolun her iki yönünde yayaların geçmesi amacıyla birer metrelik kaldırımlar yapılmıştır.
Kelaynak kuşlarıyla ünlü, Fırat ırmağının cazibesi ile naturel ve tarihi yapıtlarıyla göze hoş gelen bir yerleşim yeridir. Birecik köprüsü TÜRKİYE nin ikinci uzun nehir köprüsüdür.
Birecik kuzeyin bölgesi Birecik Barajı, güneyinde ise Karkamış Barajı arasında göl havzasında bulunuyor.
Coğrafyası
Birecik, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümünün , Şanlı Urfa iline bağlı Fırat Nehri kenarında bir yerleşim yeridir. Ayrıca Birecik ilçesi doğuda Arat ve Baba dağları, güneydoğudan Suruç sınırında Beko Dağı ve kuzeybatıdan da Kalazan Dağı arasında kalır. Fırat Nehri üzerindeki toplumsal yerleşimi, yerleşmenin senelerden beri mühim bir merkez olmasına vesile olmuş, bilhassa Anadolu ve Mezopotamya arasındaki ticarette önemli bir bağlantı noktası olma özelliğini, Yörede hem kara hatta nehir ticareti ehemmiyet arz etmiştir. Fırat Nehri hem nehir nakliyeciliği ne, hatta açtığı dar vadi ile kara ulaşımına imkan vermiştir.
Birecik’ te Turizm
Birecik coğrafi koordinatı itibariyle turistlerin çok çok ilgisini çeken bir ilçe olmamasına rağmen tarihi dokusu ve naturel hayatı vasıtası ile bilhassa kültür gezilerini tercih eden turistlerin ilgisini çekmiştir. Dünyada yalnızca Fas’ta, Türkiye’de Birecik ’te ve oldukça az sayıda da Suriye’de hayat sürdüren Kelaynak kuşları ilçenin sembolüdür. Türkiye’de hayat sürdüren aşağı yukarı 100 adedinin göç etmesine müsaade edilmemekte ve göç süreyi kuşlar kafeslere kapatılmaktadır.
Açık hava müzesi gibi memleketimin her köşesi
aynen öyle teşekkür ederim sahiden de Urfa’nın incisi Bireciktir.
Şanlıurfa birecik ilçesi manzarasıyla olsun kendine has yöresel yemekleri gelenekleri olsun cok güzel sanliurfanin ilçesidir ayrica kelaynak yerleşim yeridirde..
Hocam başarılarınızın devamını beklerız daha güzeliyle hocam
Güzel bir yazı olmuş hocam
teşekkür ederim
artık yazılarını okuyamaz olduk. Yazmayı bıraktın galiba. Umarım en kısa zaman da yazmaya devam edersin.
yakında yeni yazılarım olacak
bizi izlemeye devam edin?
çok güzel olmuş hocam her zaman ki gibi Ellerinize sağlık:):):)
hocam ben 6/B deki öğrenciniz yakında beni de içerik sağlayıcısı yaparsınız:):):):):):)
hocam güzel olmuş ellerinize sağlıkk
hocam 01.10.2016 tarihte saat 23.00 da siteye girirsiniz…lütfennn cevap yazın
hocam duyduğuma göre siz beş ve altılara giriyomuşsunuz…ama hiç bir öğrenciniz siteye girmiyor…şimdi biz olsaydık site şu an coşuyo olurdu..ama nerde bizim gibi öğrenciler..
hocam çok güzel bir haber internetimiz geldi ama içerik atmayı bilmiyommm
çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Güzel olmuş …………..